De Western Cape is de thuisbasis van de overgrote meerderheid van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, en dat van de twee meest bekende wijnstreken van het land, Stellenbosch en Paarl. De stad Kaapstad dient als het epicentrum van de Cape Winelands, een bergachtige , biologische diversiteit in de zuidwestelijke hoek van het Afrikaanse continent. Een breed scala aan wijnen wordt hier geproduceerd, gaande van rijke, robuuste rode wijnen gemaakt van Shiraz en Pinotage tot frisse witte wijnen gemaakt van Sauvignon Blanc en Chenin Blanc. De Western Cape wijnstreken strekken zich zo’n 310 km uit van Kaapstad naar de monding van de Olifantsrivier in het noorden, en zo’n 360 km naar Mosselbaai in het oosten. Wijngaarden bevinden zich zelden meer dan 160 km van de kust. Verder landinwaarts neemt de invloed van de Grote Karoo woestijn immers over. Het klimaat in de Western Cape kan koel en regenachtig zijn (zoals in Cape Point en Walker Bay), maar over het algemeen geldt een mediterraanklimaat.
De Western Cape is bezaaid met spectaculaire bergketens die samen de Cape Fold belt vormen . Deze zijn uiterst belangrijk voor de wijnbouw in de hele regio , aangezien ze bijdragen tot een uitstekende bodem en een geschikt mesoklimaat dat ideaal is voor de productie van premium wijnen. De dominante bodemsoorten in de Western Cape zijn graniet, Malmesbury leisteen en Tafelberg zandsteen. Alluvium en leemgronden zijn te vinden langs de bedden van de Breede River , de rivier de Berg, en de Olifantsrivier in het noorden.
De omringende oceanen spelen een grote rol in het klimaat van de West-Kaap. Het gebied tussen Cape Point en Kaap Agulhas is waar de Antarctische Benguela Stroom van de Atlantische Oceaan en de warmere Agulhas Stroom van de Indische Oceaan samenkomen. De heersende winden die waaien vanuit het zuid-oosten worden gekoeld door deze stromen, en brengen verfrissing over de wijngaarden in de Kaap. Westenwinden die waaien over de meer noordelijke gebieden van de Kaap worden ook gekoeld door de Benguela Stroom.
De eerste wijngaarden werden aangeplant in de Western Cape toen de eerste Europese kolonisten in de 17e eeuw in Zuid-Afrika aankwamen. De tweede gouverneur van de Kaap, Simon van der Stel, wordt nu nog uitgebreid gelauwerd voor het opstarten van de wijnindustrie in de regio in de jaren 1600 en het opzetten van een wijndomein in Constantia. De regio Stellenbosch is naar hem vernoemd. De wijnindustrie kwam echter pas echt op gang door de Hugenoten, protestanten die religieuze vervolging in katholieke Frankrijk in de late 17e eeuw ontvluchtten, en aangekomen in Zuid-Afrika met wijnstokken uit hun thuisland .
Traditioneel is de Western Cape bekend om zijn elegante Bordeaux Blends, luchtige Pinotage en honingzoete Chenin Blanc. Tegenwoordig experimenteren wijnmakers met meer internationale stijlen.
Druivensoort : Chenin Blanc ook wel Steen genoemd
Kleur : heldergeel met groene tinten
Geur : neus van witte vruchten en appeltonen
Smaak : droog, sappig met een mooie fruitig frisse lange afdronk
Drinktemperatuur : 8° tot 10°
Suggesties : aperitief, kip en kalkoen, gerookte vis, schaal en schelpdieren, groentesalades
Gewicht | 0,75 kg |
---|---|
EAN | 3263286327842 |
Alcoholpercentage | 12 |