Muskaatwijn is de verzamelnaam voor aromatische en meestal vrij zoete wijnen van druiven uit de muskaatfamilie. Ze zijn afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, van Portugal tot aan de Griekse eilanden, en waren ooit erg gewild bij de Venetianen. Van oudsher worden muskaatwijnen versterkt, zoals bijvoorbeeld bij Vin Doux Naturel uit Zuid-Frankrijk de gewoonte is. Van de muskaatdruif – ook moscatel genoemd – bestaan verschillende varianten, waarvan muscat blanc à petits grains en muscat d’alexandrie kwalitatief de beste zijn. Gebieden waar zoete muskaatwijn een specialisme is, zijn onder andere Setúbal in Portugal, Málaga in Spanje, de Franse Roussillon, het Italiaanse eiland Pantelleria en het Griekse eiland Samos. Schenk deze wijnen goed gekoeld bij (of in!) desserts met fruit, bij cake en gebak, of bij een pikante blauwaderkaas.
Alcoholpercentage | 15, 37,5 |
---|---|
Voedingswaarden | Energie Kcal 103 / per 100ml Energie kJ 432 / per 100ml Vetten 0 / per 100ml waarvan verzadigd 0 / per 100ml Koolhydraten 7,8 / per 100ml waarvan suikers 7,8 / per 100ml Eiwitten 0 / per 100ml Zout 0 / per 100ml |
Ingrediënten | Muskaatwijn, sulfiet |